pytanie zadane w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź przez użytkownika

Sery są jednymi z najcenniejszych produktów pochodzących z przerobu mleka. Na rynku dostępne są odmiany białe, czyli sery twarogowe i odmiany żółte, czyli sery podpuszczkowe. Zawierają one najwięcej białka pełnowartościowego w porównaniu z innymi produktami spożywczymi. 

Wśród żółtych gatunków serów możemy wyróżnić następujące jego rodzaje:

1. Ementalski - ma łagodny smak i zapach, zawiera dziury i daje się rozetrzeć w palcach na pastę.

2. Edamski - łagodny ser o zapachu suszonej szynki, zawiera dziury wielkości groszku, rozciera się w palcach na pastę.

3. Gouda - ma lekko orzechowy smak i zapach, a starsze jego odmiany bywają pikantne, ma delikatną cienką skórkę i da się rozcierać w palcach.

4. Grojer - nie ma słodkiego posmaku, jaki występuje w innych serach typu ementalskiego, jest lekko pikantny, posiada dziury wielkości czereśni. 

5. Tylżycki - lekko kwaskowaty, pikantny, elastyczny.

6. Trapistów - lekko kwaskowaty lub lekko pikantny, nieco słonawy, dziury są wielkości ziarenka pszenicy.

7. Salami - łagodny o nieco kwaskowatym smaku, ma kształt walca.

8. Podhalański - wyczuwa się smak wędzenia, ma miękki miąższ.

9. Myśliwski - lekko pikantny w smaku i zapachu, również wyczuwa się wędzony zapach, nieliczne oczka.

10. Turystyczny - lekko pikantny, też wyczuwalne wędzenie, posiada liczne oczka w całej masie sera.

11. Cheddar - należy do gatunku serów kruszonych, posiada lekko kwaskowaty smak i zapach, nie posiada dziur.

12. Limburski - ostry i pikantny w smaku i zapachu, jest lekko twarogowy w konsystencji, nie posiada oczek, często masa w środku sera może być niedojrzała.

13. Camembert - ma łagodny posmak pieczarek, rozpływa się w ustach jak masło, nie posiada dziur, a w środku jest kremowy, miejscami może być porośnięty pleśnią, zwłaszcza na skórce.

14. Rokpol - ma pikantny, słony, pieczarkowy smak i zapach, miąższ jest porośnięty pleśnią, brak dziur, miękki lub kruchy w konsystencji.

15. Topione - smak zawdzięcza dodaniu odpowiedniej przyprawy np. grzybowy-grzybów, ma jednolity miąższ i nie ma dziur. 

...