walutomat

pytanie zadane 10 lipca 2018 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 10 lipca 2018 przez użytkownika

Sery są jednymi z najcenniejszych produktów pochodzących z przerobu mleka. Na rynku dostępne są odmiany białe, czyli sery twarogowe i odmiany żółte, czyli sery podpuszczkowe. Zawierają one najwięcej białka pełnowartościowego w porównaniu z innymi produktami spożywczymi. 

Wśród żółtych gatunków serów możemy wyróżnić następujące jego rodzaje:

1. Ementalski - ma łagodny smak i zapach, zawiera dziury i daje się rozetrzeć w palcach na pastę.

2. Edamski - łagodny ser o zapachu suszonej szynki, zawiera dziury wielkości groszku, rozciera się w palcach na pastę.

3. Gouda - ma lekko orzechowy smak i zapach, a starsze jego odmiany bywają pikantne, ma delikatną cienką skórkę i da się rozcierać w palcach. Jest to ser pochodzący z Holandii, zrobiony z mleka krowiego. pasuje do zapiekanek, na kanapki, do tostów. 

domowy żółty ser

4. Grojer - nie ma słodkiego posmaku, jaki występuje w innych serach typu ementalskiego, jest lekko pikantny, posiada dziury wielkości czereśni. 

5. Tylżycki - lekko kwaskowaty, pikantny, elastyczny.

6. Trapistów - lekko kwaskowaty lub lekko pikantny, nieco słonawy, dziury są wielkości ziarenka pszenicy.

7. Salami - łagodny o nieco kwaskowatym smaku, ma kształt walca.

8. Podhalański - wyczuwa się smak wędzenia, ma miękki miąższ.

9. Myśliwski - lekko pikantny w smaku i zapachu, również wyczuwa się wędzony zapach, nieliczne oczka.

10. Turystyczny - lekko pikantny, też wyczuwalne wędzenie, posiada liczne oczka w całej masie sera.

11. Cheddar - należy do gatunku serów kruszonych, posiada lekko kwaskowaty smak i zapach, nie posiada dziur. Ma intensywnie żółtą barwę. 

12. Limburski - ostry i pikantny w smaku i zapachu, jest lekko twarogowy w konsystencji, nie posiada oczek, często masa w środku sera może być niedojrzała.

13. Camembert - ma łagodny posmak pieczarek, rozpływa się w ustach jak masło, nie posiada dziur, a w środku jest kremowy, miejscami może być porośnięty pleśnią, zwłaszcza na skórce. Jest to ser francuski, zrobiony z mleka krowiego. Idealnie pasuje do win, sałatek i tart oraz grilla. 

14. Rokpol - ma pikantny, słony, pieczarkowy smak i zapach, miąższ jest porośnięty pleśnią, brak dziur, miękki lub kruchy w konsystencji.

15. Topione - smak zawdzięcza dodaniu odpowiedniej przyprawy np. grzybowy-grzybów, ma jednolity miąższ i nie ma dziur. 

16. Feta - pochodzi z Grecji i robiony jest z mleka owczego lub koziego. Jest kruchy, miękki i bardzo słony. Pasuje do sałatek i farszów. 

17. Lazur - to ser pochodzący z Polski, który jest robiony z mleka krowiego. Ma lekko grzybowy posmak, jest kruchy, słony i kremowy. W środku sera jest zielono-niebieska pleśń. Pasuje do sałatek, farszów, sosów. 

18. Mozarella - pochodzi z Włoch i robiona jest z mleka bawolic (oryginalna) lub krowiego (popularna). Sprzedawana w postaci kulek. Pasuje do pizzy, koreczków, zapiekanek. 

tarta z kurczakiem

19. Parmezan - pochodzi z Włoch i jest robiony z mleka krowiego. Ser ten dojrzewa w solance 2 lata. Jego konsystencja jest ziarnista, a kolor jasno żółty. Pasuje do spaghetti, sałat lub jako samodzielna przekąska. 

...