pytanie zadane w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź przez użytkownika

Jajka można przygotować na dwa sposoby: w skorupkach i bez skorupek. Natomiast istnieje wiele metod ich przyrządzania, które opiszę poniżej. Warto jednak stosować się zawsze do kilku niezbędnych zasad w przygotowywaniu jaj, zwłaszcza tych w skorupkach. Oto one:

- jajka do garnka wkładaj zawsze łyżką i muszą być one umyte,
- czas gotowania liczymy od momentu zagotowania się wody (ale nie doprowadzamy jej do wrzenia),
- jeśli jajko jest nadpęknięte, ale błonka nie, to możemy je gotować po zawinięciu go w zmoczony pergamin,
- ugotowane na twardo jaja zanurzamy w zimnej wodzie, a wówczas skorupka lepiej zejdzie.

Sposoby przygotowania jaj do spożycia:

1. Jaja na miękko - jaja umieszczamy w gorącej wodzie, przykrywamy garnek i gotujemy przez 3-4 minuty. Jeśli chcemy następnie podać jajo po wiedeńsku, wówczas odłupujemy kawałek skorupki i przelewamy zawartość jaja do ogrzanej szklanki. Na nie dodajemy szczyptę soli i masła. 

2. Jaja na twardo 

3. Jaja w koszulkach - umyte jaja pojedynczo wbijamy do filiżanki, a następnie powoli przelewamy je do wrzącej, osolonej i zakwaszonej wody (na 1 litr wody dodajemy łyżkę octu i łyżeczkę soli). Gotujemy tak na małym ogniu przez 3-4 minuty. Jaja wyjmujemy łyżką cedzakową, gdy się lekko zetną.

4. Jaja na parze - jeśli chcemy przygotować jajo w całości wówczas gotujemy je na parze w naczyniu, w którym będą podawane. Jeśli chcemy przygotować jaja rozmieszane/jajecznicę gotowaną na parze, wówczas mieszamy je w rondelku umieszczonym na garnku z wrzącą wodą i miesza. 

5. Jaja sadzone - na rozgrzaną patelnię wbijamy jajka i doprawiamy.

6. Jajecznica - jaja rozbija się w miseczce, doprawia i miesza do uzyskania jednolitej masy. Można dodać jeszcze łyżeczkę wody lub mleka. Następnie całość smażymy na rozgrzanym oleju. Jajecznicę podaje się od razu do spożycia. Dodatkowo można smażyć ją samą lub z dodatkami n. pomidorami , pieczarkami itp.

7. Omlety - te można podzielić na:
    - naturalne, które przygotowuje się tak jak jajecznicę i smaży bez mieszania (jak placki),
    - biszkoptowe, które przyrządza się z żółtek połączonych z ubitą z białek pianą, przez co jest on bardziej puszysty. Do tego rodzaju omletu można dodać tez nieco mąki. 

Do omletów dodać można warzywa, owoce, konfitury czy polewy. 

8. Jaja faszerowane - są to ugotowane na twardo jaja i ostudzone, z których wyjmuje się żółtka po przekrojeniu ich na pół. Żółtka miesza się np. z rybą wędzoną, majonezem, zieleniną itp. po czym nakłada w miejsca gdzie było żółtko. Jaja faszerowane mogą być też w skorupkach, gdzie wówczas wyjmuje się środek, miesza z dodatkami i wkłada masę w skorupki. Potem lekko macza się całość w bułce tartej i podsmaża.

...