revolut
pytanie zadane 6 lipca 2018 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 6 lipca 2018 przez użytkownika

Rozmieszczenie mebli i urządzeń w kuchni nie powinno być przypadkowe, a dostosowane do całego procesu przebiegu kulinarnego. W kuchni powinniśmy mieć swobodny dostęp do wszystkich potrzebnych produktów i urządzeń. Dlatego dobrze by:

- stoły miały wysokość około 80-85 cm, gdyż to zapewnia prawidłową postawę w czasie przygotowywania posiłków,
- szafki wiszące wisiały na wysokości wyciągniętej ręki osoby stojącej,
- przygotowując potrawy dobrze jak będziemy przesuwać się od lewej do prawej,
- racjonalnie wykorzystać każdy metr kwadratowy podłogi i ścian.

Obecne kuchnie mają różne kształty, dlatego poniżej opiszę jak ustawić meble i sprzęt dla każdej z nich, co zapewni odpowiednią organizację pracy. 

1. Kuchnia długa i wąska. Tu sprawdzi się układ jednorzędowy, czyli ustawiamy meble i sprzęt na jednej ścianie.

2. Kuchnia kwadratowa. Tu sprawdzi się układ dwurzędowy, gdzie rozmieszczamy wyposażenie wzdłuż przeciwległych ścian. 

3. Kuchnia prostokątna. Wyposażenie ustawiamy na kształt litery L, czyli wzdłuż dwóch stykających się ścian. 

4. Kuchnia prostokątna z oknem na wprost drzwi. Tu sprawdzi się układ litery U, gdzie meble rozmieszczamy wzdłuż ściany okiennej oraz dwóch stykających się z nią ścian. 

...