pytanie zadane 27 czerwca 2018 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 27 czerwca 2018 przez użytkownika

Ayran to napój pochodzący z Turcji. Wykonuje się go na bazie jogurtu naturalnego, do którego dodaje się wodę i sól. Podaje się go w gęstej lub rzadkiej postaci, ale zawsze schłodzony. By wykonać go samodzielnie w domowym zaciszu przygotuj:

Składniki:

- jogurt bałkański,

- woda mineralna (gazowana lub niegazowana),

- szczypta soli.

Wykonanie:

W proporcji 1:1 mieszamy składniki i lekko solimy, a następnie około godziny schładzamy. Do lepszego smaku można dodać kilka listków mięty lub szczyptę mielonego pieprzu. Ayran pasuje do mięsnych dań i pikantnych potraw, podkreślając ich smak. 

Ayran jest idealny na upały, gdyż idealnie gasi pragnienie i orzeźwia. Ponadto reguluje pracę układu pokarmowego i poprawia trawienie. 

...