pytanie zadane 27 czerwca 2018 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 27 czerwca 2018 przez użytkownika

Hartowanie makaronu to znane nam przelewanie ugotowanego makaronu zimną wodą. Ugotowany makaron odcedza się na sitku/durszlaku, a następnie puszcza na niego strumień zimnej wody z kranu, czyli przelewa się go zimną wodą. Wówczas ma się on ochłodzić i zahartować, stać się jędrnym.

W procesie takiego hartowania w makaronie zostaje zatrzymany proces gotowania i makaron będzie odpowiednio twardy.
Ponadto hartowanie dobre jest, gdy rozgotujemy makaron, ponieważ przelanie go zimną wodą, przywróci mu sprężystość.
Hartuj makaron, gdy chcesz użyć go do sałatki, zapiekanki lub gdy dodajesz go do zupy oraz gdy chcesz, by smakował również następnego dnia. 

hartowanie maklaronu

Są jednak sytuacje, w których nie należy hartować makaronu. Gdy np. podajemy makaron z sosem nie hartujmy go, bo wypłuczemy wówczas skrobię i sos nie będzie przylegał do makaronu, a z niego spłynie. 

...