pytanie zadane 26 czerwca 2018 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 26 czerwca 2018 przez użytkownika

Kruszonkę możesz przygotować na bazie orzechów lub w sposób podany poniżej. Najważniejsze w jej przygotowaniu to zachowanie odpowiednich proporcji, czyli 2 + 2 + 1. 

Składniki:

- 2 łyżki mąki,

- 2 łyżki masła miękkiego,

- łyżka cukru. 

Wykonanie:

Wszystkie te składniki wymieszaj, żeby się połączyły, rozcieraj palcami do momentu powstania grudek. Taką kruszonką posypuje się ciasto przed upieczeniem. 

Można do kruszonki dodać np. dwie łyżki wiórek kokosowych lub łyżkę kakao lub łyżkę rozpuszczalnej kawy lub łyżeczkę cynamonu, by łatwo zmienić smak kruszonki i nadać ciastu niezwykłego aromatu. 

Można też zrobić dietetyczną wersję kruszonki, idealną dla osób dbających o linię. Wówczas blendujemy pół szklanki płatków owsianych, dodajemy do nich łyżkę syropu klonowego, łyżkę soku z cytryny i dwie łyżki oleju kokosowego. Całość mieszamy łyżką i dalej postępujemy tak jak w przypadku zwykłej kruszonki. 

...