dhosting
pytanie zadane 23 maja 2018 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 23 maja 2018 przez użytkownika

Zapewne wiecie to również ze swojego doświadczenia, że marnujemy dużo żywności na co dzień. Jeśli ten problem Was osobiście nie dotyczy to pewnie znacie takie osoby, albo chociaż o czymś takim jak marnowanie żywności słyszeliście. Dziś postaram się pokazać Wam jak jedzenie nie marnować. W obecnych czasach są nawet na świecie restauracje, w których nie marnuje się jedzenia, które nie emitują śmieci spożywczych. 

Na pewno idąc na zakupy, przyda się nam lista zakupów, a na niej tylko te produkty, które musimy kupić, bo są nam niezbędne. Listę zakupów warto przygotować sobie wcześniej, a na zakupy w miarę możliwości jeździć raz w tygodniu. Mając taką listę, nie będziemy kupować rzeczy zbędnych, na które akurat była promocja czy są przecenione. Z promocjami tak bywa, że zazwyczaj są to rzeczy, w tym przypadku żywność, która powinna znaleźć się raczej na wyprzedaży. Dlaczego? Ponieważ ma np. krótką datę ważności. Tego typu promocyjne jedzenie kupujmy, gdy naprawdę jest nam dana rzecz i tak potrzebna. W przeciwnym razie, gdy jej od razu nie zjemy czy nie użyjemy, wyląduje ona w koszu, bo będzie już zepsuta przez zbyt długie jej przetrzymywanie w lodówce. 

Nie wiem czy wiedzieliście, ale produkty na sklepowych półkach są tak ustawione, że na naszym widoku mamy te z najkrótszą datą do spożycia. Dlatego jeśli chcemy coś kupić "na potem" to sięgajmy wgłąb półek. Dlatego patrz uważnie na daty. Natomiast nawyk ustawiania na półkach produktów, które trzeba zjeść wcześniej możesz z powodzeniem wykorzystać w swojej lodówce. 

W zapobieganiu marnowania jedzenia pomoże też porcjowanie. Zazwyczaj jemy za dużo, co nie służy naszemu zdrowiu, albo nakładamy na talerz za dużo jedzenia i resztę wyrzucamy do kosza. Przypomnę tylko, że na całym świecie rocznie 1/3 żywności ląduje w koszu... Jeśli wiesz, że nie zjesz tyle ile zrobiłeś jedzenia, warto je podzielić na porcje i zamrozić. Wówczas żywność nie będzie marnowana, a wykorzystana za jakiś czas. 

Jeśli nie potrafisz planować jedzenia, kupowanej żywności i zawsze jakieś resztki ci zostaną, to warto pomyśleć i ponownie je wykorzystać, a nie wyrzucać. Np. gotując barszcz, nie wyrzucaj potem buraków, a zetrzyj je na tarce, dopraw i zapasteryzuj w słoikach. Sałatka gotowa. Z czerstwego chleba czy bułek możesz zrobić bułkę tartą, ścierając je na tarce, zamiast wyrzucać. Obierki czy inne odpadki wcale nie muszą znaleźć się w koszu. Poszukaj w internecie informacji na ten temat, a zobaczysz jak skutecznie minimalizować resztki z jedzenia. 

Jeżeli widzisz, że kupiłeś za dużo jedzenia, albo po zapełnieniu lodówki, czeka Cię nagły wyjazd na kilka dni i nie chcesz, by jedzenie się zepsuło, możesz je oddać. Warto dowiedzieć się, gdzie w swojej miejscowości możesz przekazać, podzielić się jedzeniem i tym samym pomóc potrzebującym. 

...