walutomat

pytanie zadane 7 maja 2018 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 7 maja 2018 przez użytkownika

Każdą zupę przygotowuje się z wywaru. Są to wywary:

- mięsny
- rybny
- grzybowy
- warzywny
- na mleku
- na zakwasie chlebowym
- owocowy.

Zupy można również zagęszczać (kapuśniak, barszcz ukraiński, ogórkową, ziemniaczaną itp.), przecierać lub przygotowywać zupy tzw. czyste, czyli sporządzane na wywarach z np. mięsa. 

Wywary mają nieznaczne ilości kalorii, ale bardzo duże znaczenie odżywcze, dzięki czemu pobudzają apetyt i pomagają w lepszym przyswojeniu pokarmu. Do wywaru można wziąć jakiekolwiek mięso, które wcześniej należy umyć w zimnej wodzie, włożyć do garnka i zalać wodą. Garnek przykrywamy i stawiamy na dużym ogniu. Dopiero po zagotowaniu, ogień należy zmniejszyć i zdjąć z zupy pianę powstałą z szumowania. Do mięsnych wywarów dodaje się umyte i obrane warzywa, takie jak: marchewkę, rzepę, pietruszkę, por, seler, cebulę. Po godzinie czasu gotowania z warzywami, wywar można posolić. Wywar zawsze należy odcedzać po ugotowaniu. Do poprawy smaku można do zupy dodać liść laurowy lub pieprz. Na gotową zupę można dodać siekaną natke pietruszki, koperek lub szczypiorek. 

...