pytanie zadane 6 maja 2018 w Fauna i flora przez użytkownika

2 odpowiedzi

odpowiedź 6 maja 2018 przez użytkownika

Ziemniaki pochodzą z Ameryki Środkowej, a dokładniej z Peru. Do Europy sprowadzono je w XVI wieku przez hiszpańskich konkwistadorów w 1530 roku. Do Polski natomiast trafiły one za sprawą króla Jana III Sobieskiego, który przysłał je z Wiednia dla królowej Marysieńki jako osobliwość cesarskich ogrodów. Rozpowszechnione zostały one jednak dopiero za czasów Augusta II (czasy saskie). 

Ziemniaki dzieli się na:
- wczesne - dojrzewające w czerwcu lub lipcu
- średniowczesne - które zbiera się w sierpniu
- średniopóźne - zbierane we wrześniu
- późne - zbierane w październiku

Prócz tego ziemniaki dzieli się też wg typów kulinarnych. I tak można wyróżnić następujące ich typy:

- A - sałatkowe
- B - wszechstronnego użytku
- C - mączyste i dość suche
- D - bardzo mączyste i suche

Ziemniaki zawierają w sobie duże ilości glikoalkaloidu - tomazyny, która ma za zadanie hamowanie rozwoju bakterii i grzybów. Można przygotować wywar z obierek ziemniaków, który pomoże na usunięcie złogów zalegających w nerkach. Prócz nich wywar pomaga też na serce i wspomaga leczenie alergii. 

Prócz wywaru można przygotować sok z surowego startego ziemniaka, który leczy nadkwasotę, nieprzyjemny zapach z ust, schorzenia wątroby i zaparcia. Sok robimy ścierając surowego ziemniaka, a następnie wypijając 2 łyżki stołowe soku dwa razy dziennie. 

Najbardziej znanymi odmianami są Viola, Alma, Mazur i Pionier. 

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 74,9-77,8 g
Białko 1,14-2,5 g
Tłuszcz 0,1-0,2 g
Cukrowce 17,0-20,9 g
Błonnik 0,40-1,0 g
Związki nieorganiczne 1,1 g
Sód 3,0-30,0 mg
Potas 339,0-600,0 mg
Magnez 15,0-39,0 mg
Wapń 2,9-17,0 mg
Mangan 0,05-0,28 mg
Żelazo 0,7-1,1 mg
Miedź 0,16-0,17 mg
Cynk 0,02-0,4 mg
Fosfor 31,0-86,0 mg
Fluor 0,021-0,077 mg
Chlor 26,0-59,0 mg
Jod 3,0-7,0 mg
Karoten 0,002-0,06 mg
Witamina K 0,08 mg
Witamina B1 0,054-0,18 mg
Witamina B2 0,038-0,11 mg
Kwas nikotynowy 1,0-2,36 mg
Kwas pantotenowy 0,24-0,70 mg
Witamina B6 0,098-0,23 mg
Biotyna 0,6 mg
Witamina C 3,0-30,0 mg
Fruktoza 0,35-2,91 g
Sacharoza  5,51 g
Skrobia 9,0-21,4 g
odpowiedź 10 sierpnia 2019 przez użytkownika

Na ziemniaka można tez stosować różne określenia w zależności od regionu ich występowania. I tak na ziemniaka mówimy:

- bulwa - Kaszuby
- pyry - Poznań
- rzepa, swapka - Orawa
- kompera - Łemkowszczyzna
- grule - Podhale
- barabola - Lwów

Najbardziej znanymi odmianami ziemniaków są Bryza i Igra, ale istnieją jeszcze inne gatunki. Oto one: Bohun, Boryna, Dali, Gwiazda, Hetman, Ikar, Manitou, Owacja, Pokusa i Torpeda. Wszystkich odmian z całego świata jest około 1000. 

Dzięki potasowi i małej ilości sodu ziemniaki mogą obniżać ciśnienie tętnicze krwi, jeżeli wcześniej ziemniaków nie osolimy. 

Najwięcej ziemniaków produkuje się w Chinach, Indiach, Rosji, Ukrainie i Polsce. W ciągu roku Polak zjada około 100 kg ziemniaków. 

...