pytanie zadane 6 maja 2018 w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 6 maja 2018 przez użytkownika

Szpinak warzywny pochodzi z rejonów dawnej Persji. W Europie stał się on powszechny dopiero w XIX wieku, ale największą popularność zyskał po II wojnie światowej. Najbardziej znanymi odmianami szpinaku są:

- Koda
- Universal
- Gaudry
- Matador Ciemnozielony
- Król Danii
- Ameryka
- Winter Riesen

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 88,9-93,3 g
Białko 2,0-3,0 g
Tłuszcz 0,2-0,41 g
Cukrowce 0,5-2,7 g
Błonnik 0,5-0,8 g
Związki nieorganiczne 1,38-1,87 g
Sód 25,0-80,0 mg
Potas 583,0-742,0 mg
Magnez 38,0-86,0 mg
Wapń 81,0-130,0 mg
Mangan 0,5-2,0 mg
Żelazo 2,8-10,3 mg
Kobalt 5,0-13,0 mg
Miedź 0,2-0,5 mg
Cynk 0,3-0,9 mg
Fosfor 46,0-70,0 mg
Fluor 0,044-0,64 mg
Chlor 30,0-120,0 mg
Jod 20,1 mg
Karoten 4,4-5,3 mg
Witamina E 0,2-6,0 mg
Witamina K 0,04-3,0 mg
Witamina B1 0,050-0,14 mg
Witamina B2 0,19-0,30 mg
Kwas nikotynowy 0,50-0,72 mg
Kwas pantotenowy 0,31-0,32 mg
Witamina B6 0,18-0,31 mg
Biotyna 0,007 mg
Witamina C 20,0-70,0 mg
Kwas szczawiowy 0,12-0,77 g

Szpinak najlepiej jest jeść jako sałatkę. Można do niego dodać:

- ser kozi, gruszkę, orzechy włoskie i dressing miodowo-musztardowy

lub

- świeże truskawki, ogórka, czerwoną cebulę i oliwę z oliwek.

Szpinak może być również podawany z bananem czy innymi owocami i miodem jako koktajl

Szpinak spożywany codziennie może obniżyć ciśnienie krwi. Poza tym zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, pomaga w walce z miażdżycą, korzystnie wpływa na oczy. Natomiast trzeba pamiętać, że szpinak nie jest wskazany dla osób z kamieniami nerkowymi, chorymi na dnę moczanową czy osteoporozę. 

...