pytanie zadane 6 maja 2018 w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 6 maja 2018 przez użytkownika

Szparagi są warzywem zaliczanym do jednych z najstarszych na świecie. W stanie dzikim rosną na terenie Azji Mniejszej, w Zachodniej Syberii, Afryce Północnej i w Europie. Do Polskie trafiły dopiero w XVIII wieku. Obecnie największymi producentami szparagów są Włochy, Holandia, Japonia, Tajwan i USA. W naszym kraju uprawia się jedynie szparagi białe (jest jeszcze odmiana zielona). Szparagów nie trzeba obierać, są lekkostrawne i nisko kaloryczne, co jest ich zaletą. Najbardziej znanymi odmianami szparagów są:

- Mary Washington
- Argenteuil
- Brunświcki

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 93,0-94,9 g
Białko 0,50-0,70 g
Tłuszcz 0,10-0,20 g
Cukrowce 4,0 g
Błonnik 0,58-0,70 g
Związki nieorganiczne 0,44-0,93 g
Sód 2,0-5,0 mg
Potas 260,0-300,0 mg
Magnez 33,0 mg
Wapń 40,0-51,0 mg
Mangan 0,05-0,20 mg
Żelazo 0,5-0,9 mg
Miedź 0,05 mg
Fosfor 25,0-37,0 mg
Fluor 0,04 mg
Chlor 32,0 mg
Jod 1,0 mg
Karoten 0,11-0,12 mg
Witamina B1 0,010-0,050 mg
Witamina B2 0,022-0,04 mg
Kwas nikotynowy 0,10-0,38 mg
Kwas pantotenowy 0,079-0,087 mg
Witamina B6 0,025-0,064 mg
Kwas foliowy 2,4-3,2 mg
Witamina C 6,0-24,0 mg
Kwas szczawiowy 230,0-500,0 mg
...