pytanie zadane 6 maja 2018 w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 6 maja 2018 przez użytkownika

Szczaw zwyczajny to roślina dziko występująca na łąkach i w rowach na terenach całej Europy. Prócz dzikich odmian występują też odmiany uprawne, które można uprawiać pod szkłem lub w gruncie. Przez to, że szczaw zawiera w swoim składzie szczawian potasu (nierozpuszczalny związek nieprzyswajalny przez organizm), nie powinny go jeść dzieci czy osoby cierpiące na kamienie nerkowe, reumatyzm czy artretyzm. Najbardziej znanymi odmianami są:

- Wielkolistny
- Wielki Belwilski
- Lyoński

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 90,4-92,4 g
Białko 1,70-2,42 g
Tłuszcz 0,30-0,50 g
Cukrowce 3,63 g
Błonnik 0,66-0,70 g
Związki nieorganiczne 0,82-1,90 g
Sód 4,0-4,4 mg
Potas 360,0-364,0 mg
Magnez 40,0-41,0 mg
Wapń 39,0-98,0 mg
Mangan 48,0-50,0 mg
Żelazo 3,90-13,0 mg
Fosfor 70,0-72,0 mg
Chlor 67,0-70,0 mg
Karoten 3,5 mg
Witamina C 40,0-50,0 mg
Kwas szczawiowy 0,36 g

...