konto millenium
pytanie zadane 5 maja 2018 w Fauna i flora przez użytkownika

2 odpowiedzi

odpowiedź 5 maja 2018 przez użytkownika

Seler naciowy pochodzi z Europy Południowej. Jest to bardzo smaczne warzywo i zdrowe. Seler naciowy zawiera olejek eteryczny, który nadaje potrawom charakterystyczny zapach i pikantny smak. Dzięki temu wspomaga on przemianę materii i pracę nerek, a także wzmacnia system nerwowy. Jeżeli będziemy go jeść systematycznie będzie to miało zbawienny wpływ na naszą cerę, łagodzi objawy reumatyczne i artretyczne. Najbardziej znanymi odmianami są:

- Złoty Samobielący
- Utah 52
- Green Light Tall
- Golden Self Blanching
- Cornell 19
- Golden Pascel

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 92,0-93,7 g
Białko 1,0-1,30 g
Tłuszcz 0,1-0,2 g
Cukrowce 3,6 g
Błonnik 0,7-1,2 g
Związki nieorganiczne 1,1 g
Sód 113,0-150,0 mg
Potas 287,0-400,0 mg
Magnez 12,0 mg
Wapń 50,0-100,0 mg
Żelazo 0,5 mg
Fosfor 40,0-65,0 mg
Karoten 15,0-18,0 mg
Witamina B1 0,030-0,075 mg
Witamina B2 0,040-0,15 mg
Kwas nikotynowy 0,45-0,80 mg
Witamina B6 77,0-97,0 mg
Witamina C 7,0 mg
odpowiedź 1 sierpnia 2019 przez użytkownika

Kupując seler naciowy warto wiedzieć, że nie trzeba wyrzucać jej głąbów, a można je wykorzystać, by ponownie wyrosła nam w domowych warunkach. 

W tym celu po oderwaniu większości selera, wkładamy jego końcówkę do słoiczka z wodą i czekamy, aż puści korzenie. Gdy to nastąpi możemy, ale nie musimy przesadzić ją do doniczki z ziemią i regularnie podlewamy, a po pewnym czasie możemy znów cieszyć się smakiem selera naciowego, gdyż sama odrośnie

...