pytanie zadane 5 maja 2018 w Fauna i flora przez użytkownika

2 odpowiedzi

odpowiedź 5 maja 2018 przez użytkownika

Sałata rzymska rozpowszechniona została głównie w Europie i jest jedną z wielu odmian sałaty. Jest to warzywo bardzo cenne ze względu na zawartość witamin, składników mineralnych i lekkostrawność. Najbardziej znanymi odmianami są:

- Paryska żółta
- Kasselska
- Trianońska
- Krwistoczerwona Zimowa

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 95,0 g
Białko 1,5 g
Cukrowce 2,2 g
Błonnik 0,5 g
Wapń 77 mg
Fosfor 34 mg
Żelazo 0,9 mg
Karoten 0,12 mg
Witamina B1 0,04 mg
Witamina B2 0,08 mg
Witamina PP 0,2 mg
Witamina C 7,0 mg

odpowiedź 1 sierpnia 2019 przez użytkownika

Kupując sałatę rzymską warto wiedzieć, że nie trzeba wyrzucać jej głąbów, a można je wykorzystać, by ponownie wyrosła nam w domowych warunkach. 

W tym celu po oderwaniu liści sałaty, wkładamy jej głąb do słoiczka z wodą i czekamy, aż puści korzenie. Gdy to nastąpi przesadzamy ją do doniczki z ziemią i regularnie podlewamy, a po pewnym czasie możemy znów cieszyć się smakiem liści sałaty rzymskiej, gdyż sama odrośnie

...