seohost
pytanie zadane 5 maja 2018 w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 5 maja 2018 przez użytkownika

Sałata masłowa głowiasta znana była już w starożytności, gdzie ceniono ją za walory odżywcze i smakowe. W Polsce po raz pierwszy pojawiła się ona na stołach Władysława Jagiełły. Ma ona działanie odkwaszające oraz ułatwia procesy trawienia. 

sałata masłowa

Najpopularniejszymi odmianami sałaty masłowej są:

- Boettnera
- Brillant
- Bronowicka
- Rakowicka
- Rheingold

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 94,0-95,9 g
Białko 1,2-2,25 g
Tłuszcz 0,20-0,31 g
Cukrowce 0,10-2,30 g
Błonnik 0,54-0,92 g
Związki nieorganiczne 0,43-1,40 g
Sód 5,0-20,0 mg
Potas 133,0-300,0 mg
Magnez 7,2-13,0 mg
Wapń 13,0-30,0 mg
Mangan 0,5-1,1 mg
Żelazo 0,30-1,0 mg
Kobalt 5,0-100,0 mg
Miedź 0,01-0,1 mg
Cynk 0,18-1,1 mg
Fosfor 21,0-57,0 mg
Fluor 30,0-35,0 mg
Jod 2,6-4,0 mg
Karoten 0,32-1,60 mg
Witamina B1 0,040-0,080 mg
Witamina B2 0,080-0,1 mg
Kwas nikotynowy 0,20-0,50 mg
Witamina B6 0,036-0,075 mg
Witamina C 8,0-12,0 mg
...