seohost
pytanie zadane 5 maja 2018 w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 5 maja 2018 przez użytkownika

Rzodkiewka pochodzi z obszarów Azji Wschodniej, gdzie była hodowana w szklarniach, inspektach i ogrodach. Barwa rzodkiewki, a właściwie jej korzenia, może być od czerwonej po szkarłatną lub białą, różowa lub dwubarwna. Zależy ona od odmiany. Wśród odmian rzodkiewek mamy odmianę:

- Redhart - jest biała i bardzo duża z czerwonym miąższem, ma lekki smak orzecha,
- Afrodyta - jest biała i okrągła, idealnie sprawdza się dla dzieci, gdyż ma łagodny smak (zdjęcie poniżej),
- Easter Eggs - to mieszanka białej, czerwonej, pomarańczowej, żółtej i bordowej rzodkiewki. 

rzodkiewka biała afrodyta

Rzodkiewkę jemy głównie na surowo w całości lub startą, gdzie można dodać ją do surówek, twarożku, napojów i dań gorących.

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 93,3-95,0 g
Białko 0,84-1,2 g
Tłuszcz 0,1-0,2 g
Cukrowce 1,85-4,0 g
Związki nieorganiczne 0,79-1,0 g
Sód 9,0-25,0 mg
Potas 250,0-260,0 mg
Magnez 8,0 mg
Wapń 30,0-37,0 mg
Mangan 0,05-0,20 mg
Żelazo 1,0-2,0 mg
Miedź 0,15-0,16 mg
Cynk 0,16 mg
Fosfor 21,3-31,0 mg
Fluor 0,06-0,08 mg
Chlor 44,0 mg
Jod 8,0 mg
Karoten 0,012-0,030 mg
Witamina B1 0,018-0,050 mg
Witamina B2 0,030-0,053 mg
Kwas nikotynowy 0,20-0,30 mg
Kwas pantotenowy 0,18-0,19 mg
Witamina B6 0,045-0,077 mg
Witamina C 22,0-50,0 mg
Kwas cytrynowy 0,2 g

Rzodkiewkę uprawiano już w starożytnych Chinach. Dzięki zawartości w nich związku sulforafenu, rzodkiewki mają działanie hamujące i cytotoksyczne jeśli chodzi o komórki rakowe.

Rzodkiewkę możemy hodować w przydomowych ogródkach, siejąc ją między marcem a majem lub między lipcem a wrześniem. Przy żyznej glebie i regularnym podlewaniu rzodkiewka powinna nam się pojawić za około 3-4 tygodnie. 

...