seohost
pytanie zadane 5 maja 2018 w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 5 maja 2018 przez użytkownika

Rzodkiew prawdopodobnie pochodzi z Chin, ale znano już ponad 4000 lat temu w Egipcie, Rzymie i Grecji. W Europie zagościła ona dopiero w średniowieczu. W smaku jest ostra i nieco piekąca, dlatego najczęściej używa się jej do surówek lub zup. Regularne jej spożywanie reguluje przemianę materii oraz ma działanie moczopędne. Najbardziej znanymi odmianami są:

- Majowa Biała
- Murzynka
- Monachijska Biała
- Ostergruss Owalna
- Ostergruss Półdługa Różowa

biała rzodkiew

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 88,6 g
Białko 1,9 g
Cukrowce 7,0 g
Błonnik 1,5 g
Wapń 37 mg
Fosfor 27 mg
Żelazo 1,0 mg
Witamina B1 0,03 mg
Witamina B2 0,02 mg
Witamina PP 0,3 mg
Witamina C 20 mg

Odmiana rzodkwi, rzodkiew czarna ma ostry smak i mnóstwo składników odżywczych (najwięcej jesienią i zimą). Można ją stosować w kuchni, ale również w medycynie. 

W lecznictwie używa się korzenia bez czarnej skóry. Działa ona moczopędnie, pobudza pracę wątroby oraz trawienia. Poza tym koi nerwy, pomaga w leczeniu kaszlu, stanach grypowych i przeziębieniu. 

Rzodkiew czarną można uprawiać w ogródku na słonecznym stanowisku z żyzną i przepuszczalną glebą.  

...