seohost
pytanie zadane 4 maja 2018 w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 4 maja 2018 przez użytkownika

Rzepa pochodzi w rejonu Azji. W Polsce w okresie przedpiastowskim była ona codziennym warzywem na stole, zaś dopiero w XIX wieku ograniczono jej spożycie i zastąpiono ziemniakami. Prócz kuchni ma ona również zastosowanie w lecznictwie, gdzie pomagała w leczeniu robaczycy. Najbardziej znanymi odmianami rzepy są:

- Holenderska Biała
- Goldball
- Teltowska
- Schneeball.

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 89,5-91,3 g
Białko 0,80-1,11 g
Tłuszcz 0,20-0,24 g
Cukrowce 6,11-10,2 g
Błonnik 0,60-1,11 g
Związki nieorganiczne 0,70-0,76 g
Sód 58,0 mg
Potas 238,0 mg
Magnez 7,4 mg
Wapń 40,0-58,8 mg
Żelazo 0,37-0,50 mg
Miedź 0,07 mg
Fosfor 27,5-34,0 mg
Chlor 70,0 mg
Karoten 0-0,19 mg
Witamina B1 0,030-0,050 mg
Witamina B2 0,040-0,070 mg
Kwas nikotynowy 0,50-0,92 mg
Kwas pantotenowy 0,19-0,23 mg
Witamina B6 0,078-0,082 mg
Kwas foliowy 44,0-84,5 mg
Witamina C 10,0-28,0 mg

...