seohost
pytanie zadane 4 maja 2018 w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 4 maja 2018 przez użytkownika

Roszponka warzywna pochodzi z rejonów śródziemnomorskich, choć u nas w Polsce można ją uprawiać. Zwie się ją również sałatą zimową. Z jej liści można przygotować zupy, drugie dania, dodatki do dań. Roszponka odkwasza organizm. 

sałata roszponka

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 91,3 g
Białko 1,7 g
Tłuszcz 0,2 g
Cukrowce 4,1 g
Błonnik 0,9 g
Wapń 76 mg
Fosfor  1,7 mg
Żelazo 1,7 mg
Witamina A 1,03 mg
Witamina B1 1,07 mg
Witamina B2 0,12 mg
Witamina PP 0,04 mg
Witamina C 4,0 mg

Najbardziej znanymi odmianami są:

- Dunkelgruner Vollherziger - odmiana wrażliwa na przymrozki
- Deutscher Gewohnlicher - odmiana, która źle się przechowuje
- Etampes - odmiana odporna na mróz i dobrze przechowująca się

komentarz 13 marca 2021 przez użytkownika anonimowy
ta raszponka ma liście trochę jak szczaw z wyglądu
...