seohost
pytanie zadane 4 maja 2018 w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 4 maja 2018 przez użytkownika

Por to roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. Ze względu na swoje wartości smakowe i odżywcze polecane są szczególnie w diecie dzieci i młodzieży oraz dla osób, które prowadzą siedzący tryb życia. Białe części porów są bardziej delikatne, a zielone bardziej aromatyczne, gdyż zawierają olejki eteryczne. Pory mogą służyć nie tylko jako przyprawa, można również z nich zrobić pełnoprawne dania. Warzywo to pomaga również w leczeniu reumatyzmu, wspomaga laktację oraz działa moczopędnie. Najbardziej znanymi odmianami porów są:

- Colonna
- Titan
- Helvetia
- Argenta
- Eskimo
- Winter Riesen
- Catalina
- Karantański.

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 86,3-90,8 g
Białko 2,0-2,5 g
Tłuszcz 0,25-0,44 g
Cukrowce 4,55-9,20 g
Błonnik 1,10-1,50 g
Związki nieorganiczne 0,82-0,90 g
Sód 5,0 mg
Potas 200,0-250,0 mg
Magnez 14,0-21,0 mg
Wapń 52,0-114,0 mg
Żelazo 0,9-1,1 mg
Cynk 0,31 mg
Fosfor 30,0-57,0 mg
Chlor 24,0 mg
Karoten 0,024-0,70 mg
Witamina E 2,0 mg
Witamina B1 0,070-0,12 mg
Witamina B2 0,040-0,1 mg
Kwas nikotynowy 0,50-0,60 mg
Witamina B6 0,20-0,30 mg
Witamina C 17,0-78,0 mg

...