seohost
pytanie zadane 3 maja 2018 w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 3 maja 2018 przez użytkownika

Portulaka warzywna pochodzi z Azji Środkowej, a potem dotarła do Europy. Obecnie jest jednym z popularnych warzyw w Holandii i Belgii. 

Portulaka to warzywo osiągające wysokość do 50 cm, ma grubą, mięsistą, czerwonawą łodygę oraz jajowate, soczyste i mięsiste liście. W smaku jest korzenny, orzeźwiający, nieco słonawy smak. Warzywo to stosuje się w chorobach nerek, pęcherza, gorączce. Poza tym wzmacnia ono dziąsła i cały organizm.

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 92,4 g
Białko 2,6 g
Tłuszcz 0,4 g
Błonnik 2,1 g
Wapń 11 mg
Fosfor 29 mg
Żelazo 3,3 mg
Magnez 53 mg
Karoteny 3361 mg
Witamina B1 0,106 mg
Witamina B2 0,192 mg
Witamina PP 0,58 mg
Witamina C 67,8 mg

...