seohost
pytanie zadane 3 maja 2018 w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 3 maja 2018 przez użytkownika

Pomidory pochodzą ze Środkowej lub Południowej Ameryki. Początkowo po rozpowszechnieniu ich na cały świat, uważano je za trująco i były one wyłącznie elementem ozdobnym ogrodów. Obecnie można je jeść zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Stanowią dodatek do napojów i potraw, zup, mięs, sosów itp. 

Najbardziej znanymi odmianami są:

- Najwcześniejszy
- Immun Pudliszkowski
- Karzełek Puławski
- Zelandia
- Potentat
- Red Cloud
- Oppen Air

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 93,4-95,2 g
Białko 0,69-1,0 g
Tłuszcz 0,20-0,30 g
Cukrowce 1,87-4,0 g
Błonnik 0,60-0,84 g
Związki nieorganiczne 0,60-0,61 g
Sód 2,6-10,0 mg
Potas 264,0-314,0 mg
Magnez 20,0 mg
Wapń 10,0-21,0 mg
Mangan 0,14 mg
Żelazo 0,4-0,6 mg
Kobalt 9,0 mg
Miedź 0,09 mg
Cynk 0,24 mg
Fosfor 17,5-28,5 mg
Fluor 0,024 mg
Chlor 24,0-69,0 mg
Jod 1,7 mg
Karoten 0,15-2,3 mg
Witamina K 0,40-0,80 mg
Witamina B1 0,016-0,080 mg
Witamina B2 0,020-0,050 mg
Witamina B6 0,074-0,15 mg
Kwas nikotynowy 0,30-0,85 mg
Kwas pantotenowy 0,28-0,34 mg
Biotyna 4,0 mg
Kwas foliowy 7,4-8,6 mg
Witamina C 20,0-28,8 mg
Kwas szczawiowy 5,0-8,0 mg

...