seohost
pytanie zadane 3 maja 2018 w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 3 maja 2018 przez użytkownika

Pokrzywa zwyczajna rośnie w strefie klimatu umiarkowanego na polanach, zaroślach, miedzach i w lasach. Młode liście można przeznaczyć na zupy, surówki, soki lub jako jarzyna podawana na gorąco. Napar z liści można stosować przy schorzeniach nerek, zapaleniach i nieżytach dróg moczowych, w kamicy nerkowej lub pęcherzowej, anemii i zaburzeniach trawienia. 

Składniki odżywcze w 100 g:

Sole mineralne 12,5-18,5 mg
Barwniki
Flawonoidy
Garbniki
Kwasy organiczne
Histamina
Chlorofil do 0,8%
Serotonina
Witaminy: A, B2, C, K

Oczywiście. Pokrzywa posiada wiele witamin. Są to m.in.: witamina C, karoten, witamina K, E, B2, kwas pantotenowy, krzemowy, mrówkowy, histaminę, chlorofil, a także minerały takie jak: żelazo, magnez, krzem, wapń, mangan. 

Pęcherze na skórze powodują właśnie dwa kwasy: mrówkowy i histamina. Spożywanie pokrzywy jest wskazane podczas awitaminozy wiosennej, by wzmocnić organizm czy obniżyć zawartość cukru we krwi. Wpływa ona również na tworzenie się czerwonych płytek krwi, poprawia perystaltykę jelit. Najlepsze są zebrane młode liście pokrzywy od marca do maja. 

...