seohost
pytanie zadane 3 maja 2018 w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 3 maja 2018 przez użytkownika

Pietruszka pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, a dokładniej z Sardynii. Do Europy została sprowadzona przez Karola Wielkiego. W Polsce najczęściej uprawianymi formami pietruszki jest forma korzeniowa (dająca korzenie i liście) oraz forma naciowa (dająca zdrewniałe korzenie i aromatyczne liście).

Korzenia pietruszki używamy do wywarów, sałatek i surówek. Liście do przyprawiania zup, sosów i dań z mięsa, jaj, ryb, farszów i grzybów. Pietruszka ma wiele właściwości odżywczych - przeciwdziała anemii i krzywicy, reguluje przemianę materii i działanie nerek. 

Najpopularniejszymi odmianami pietruszki są:

- Bardowicka
- Berlińska
- Cukrowa
- Lenka

Najpopularniejszymi odmianami pietruszki naciowej są:

- Naciowa paprociolistna
- Kędzierzawa
- Perfection

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 78,7-85,1 g
Białko 3,66-5,20 g
Tłuszcz 0-0,72 g
Cukrowce 9,82 g
Błonnik 1,45 g
Związki nieorganiczne 1,68 g
Sód 30,0-52,2 mg
Potas 923,0-1080,0 mg
Magnez 30,0-52,2 mg
Wapń 165,0-325,0 mg
Żelazo 8,0 mg
Miedź 0,52 mg
Fosfor 128,0 mg
Fluor 0,11 mg
Chlor 156,0 mg
Karoten 6,5-8,0 mg
Witamina B1 0,12-0,15 mg
Witamina B2 0,30 mg
Kwas nikotynowy 1,0-1,7 mg
Witamina B6 0,12-0,30 mg
Witamina C 150,0-182,0 mg

...