dhosting
pytanie zadane 1 maja 2018 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 1 maja 2018 przez użytkownika

Suszoną marchew można kupić, ale można też w prosty sposób przygotować ją w domu. Umytą i obraną marchewkę kroimy w plastry o grubości około 5 mm. Można tez pokroić ją w kształt kostki o krawędzi 5-10 mm, albo w słupki o grubości 4-6 mm. 

Tak pokrojoną marchew zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 3-4 minuty. Następnie dobrze ją odcedzamy, schładzamy i równomiernie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Suszymy w temperaturze 70oC. Czasu suszenia nie podaję, ponieważ zależy on od grubości marchewki. 

Taka suszona marchewka powinna być elastyczna i tylko nieznacznie łamliwa. Przechowujemy ją w suchych i ciemnych pomieszczeniach, starannie zapakowaną w papierowe torebki. 

...