pytanie zadane 30 kwietnia 2018 w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 30 kwietnia 2018 przez użytkownika

Kukurydza cukrowa pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej i została wyselekcjonowana z kukurydzy pastewnej. Do Polski dotarła w XVIII wieku. Najbardziej popularnymi odmianami kukurydzy są:

- Złota Karłowa
- Jola SWHN
- Golden Bantham
- Piastowska

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 73,9-75,9 g
Białko 2,86-3,70 g
Tłuszcz 1,23 g
Cukrowce 18,6-19,7 g
Błonnik 0,80 g
Związki nieorganiczne 0,70-0,93 g
Sód 0,15-0,50 mg
Potas 269,0-340,0 mg
Magnez 40,0-56,0 mg
Mangan 0,15-0,25 mg
Żelazo 0,34-0,72 mg
Miedź 0,05-0,08 mg
Fosfor 90,0-130,0 mg
Witamina B1 0,15 mg
Witamina B2 0,12 mg
Kwas nikotynowy 1,7 mg
Witamina C 12,0 mg
Wapń 2,0-9,0 mg

...