pytanie zadane 30 kwietnia 2018 w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 30 kwietnia 2018 przez użytkownika

Kapusta włoska pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i znana była już Grekom oraz Rzymianom. W Polsce znana jest od ponad 400 lat, a przywiozła ją tu królowa Bona. 

Najpopularniejszymi odmianami tej kapusty są:

- Przodownica - najwcześniejsza odmiana
- Vertus - późna odmiana
- Langendijker - bardzo późna odmiana.

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 88,0-91,8 g
Białko 2,56-3,35 g
Tłuszcz 0,27-0,60 g
Cukrowce 3,50-5,00 g
Błonnik 1,07-1,30 g
Związki nieorganiczne 0,96-1,20 g
Sód 3,0-15,0 mg
Potas 237,0-350,0 mg
Magnez 12,0 mg
Wapń 41,0-55,0 mg
Mangan 18,0 mg
Fosfor 46,0-67,3 mg
Karoten 0,039 mg
Witamina E 2,0-3,0 mg
Witamina B1 0,04-0,05 mg
Witamina B2 0,04-0,08 mg
Kwas nikotynowy 0,20-0,50 mg
Witamina B6 0,1-0,3 mg
Witamina C 40,0-50,0 mg

...