pytanie zadane w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź przez użytkownika

By przygotować bigos według staropolskiego przepisu, potrzebujemy takich składników jak:

- 800 g kwaszonej kapusty,

- tłuszczu do smażenia,

- 4 suszonych grzybów,

- 7 suszonych śliwek,

- 200 g wieprzowiny bez kości,

- 200 g cielęciny bez kości,

- 100 g wędzonego boczku,

- 2 cebule,

- 2 łyżki mąki,

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

- 4 łyżki wytrawnego czerwonego wina,

- 150 g kiełbasy,

- sól, cukier, pieprz, czosnek, majeranek, Kucharek lub Vegeta.

Wykonanie:

Kapustę kroimy, dodajemy tłuszcz oraz namoczone, pokrojone w paski grzyby i śliwki. Całość skrapiamy wodą i gotujemy pod przykryciem. Potem odkrywamy na około 15-20 minut i znów dogotowujemy pod przykryciem.

Mięso oraz boczek myjemy, drobno kroimy i podsmażamy. Następnie skrapiamy wodą i dusimy do miękkości. Cebulkę obieramy, drobno kroimy, smażymy, mieszamy z mąką, tak żeby była ona lekko zarumieniona. Dodajemy do kapusty razem z mięsem, koncentratem pomidorowym, winem, przyprawami i pokrojoną w półplasterki kiełbasą. Całość gotujemy kilka minut i doprawiamy do smaku. 

Bigos staropolski podajemy z ziemniakami lub z pieczywem. 

...