pytanie zadane w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź przez użytkownika

Kalafiory pochodzą z Cypru i dlatego też nazywano je niegdyś kapustą cypryjską. W naszym kraju zaczęto je uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Przygotowuje się z niego zupy, dania, sałatki i surówki. Najbardziej cenionymi odmianami są:

- Idol,
- Pionier,
- Zelandia,
- Master,
- Stella Nowa,
- Erfurcki 150,
- Ekspres,
- Inspektowy z Mor.

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 90,0-93,0 g
Białko 2,0-2,72 g
Tłuszcz 0,20-0,31 g
Cukrowce 3,0-4,60 g
Błonnik 0,91 g
Związki nieorganiczne 0,80-0,83 g
Sód 10,0-24,0 mg
Potas 313,0-350,0 mg
Magnez 17,0 mg
Wapń 17,0-22,0 mg
Mangan 0,17 mg
Żelazo 0,30-1,10 mg
Miedź 0,14 mg
Cynk 0,23 mg
Fosfor 30,0-72,0 mg
Fluor 12,0 mg
Chlor 29,0 mg
Jod 0,12 mg
Karoteny 0,01-0,054 mg
Witamina K 3,2-4,0 mg
Witamina B1 0,05-0,15 mg
Witamina B2 0,07-0,13 mg
Kwas nikotynowy 0,53-0,75 mg
Kwas pantotenowy 0,83-0,19 mg
Witamina B6 0,15-0,30 mg
Witamina C 65,0-73,0 mg

...