pytanie zadane w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź przez użytkownika

Kabaczek pochodzi z Ameryki Środkowej. Najbardziej popularne jest to warzywo w Europie, Rosji i na Bałkanach. Natomiast najbardziej znanymi odmianami są:

- Cocozelle von Tripolis,
- Kabaczek Krzaczasty Bezrozłogowy,
- Courges,
- Zuchino.

Kabaczki odkwaszają organizm i wspomagają przemianę materii. Stosuje się je jako zupy, dania, sałatki, surówki, napoje, desery i marynaty. 

Składniki odżywcze w 100 g:

Białko 0,6 g
Tłuszcz 0,1 g
Błonnik 0,5 g
Wapń 25 mg
Potas 30 mg
Żelazo 1,0 mg
Magnez 6 mg
Karoteny 624 mg
Witamina B1 0,032 mg
Witamina B2 0,072 mg
Witamina PP 0,39 mg
Witamina C 5,8 mg

...