pytanie zadane w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź przez użytkownika

Jarmuż jest rośliną dwuletnią pochodzącą z rejonu Morza Śródziemnego. Znany był już w epoce brązu. Jest on podobny nieco do sałaty i spożywa się jego liście. Spożywa się je po pierwszych mrozach, gdyż wówczas zawierają one mniej goryczy. Wykorzystuje się go do zup, surówek i sałatek. Najlepszymi odmianami są:

- Niski Zielony Kędzierzawy,
- Średnio Wysoki Zielony Kędzierzawy,
- Wysoki Zielony Kędzierzawy,
- Skowroni Języczek.

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 80,5-86,6 g
Białko 3,9-4,9 g
Tłuszcz 0,6-1,3 g
Cukrowce 4,0-6,0 g
Błonnik 1,2-1,9 g
Związki nieorganiczne 1,7 g
Sód 23,0-56,0 mg
Potas 401,0-553,0 mg
Magnez 31,0 mg
Wapń 110,0-287 mg
Mangan 0,55 mg
Żelazo 1,0-2,2 mg
Miedź 0,09 mg
Fosfor 58,0-114,0 mg
Fluor 0,010 mg
Chlor 60,0 mg
Jod 12,0 mg
Karoteny 0,9-7,58 mg
Witamina E 2,0-6,0 mg
Witamina B1 0,02-0,21 mg
Witamina B2 0,20-0,42 mg
Kwas nikotynowy 1,5-4,6 mg
Kwas pantotenowy 0,1-1,4 mg
Witamina B6 0,1-0,46 mg
Biotyna 2,0-70,0 mg
Witamina C 60,0-392,0 mg

...