pytanie zadane w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź przez użytkownika

Groch to jednoroczna roślina strączkowa znana już w czasach prehistorycznych. Jego nasiona, pochodzące z epoki kamiennej, znaleziono na terenach dzisiejszej Francji, Węgrzech i Szwajcarii. Gładkie ziarenka grochu informują nas o dużej zawartości skrobi, a pomarszczone o dużej zawartości cukru. Najbardziej znanymi odmianami grochu są:

- Beta,
- Alaska Expres,
- Delikates,
- Lincoln,
- Cud Kelvedonu,
- Cud Ameryki,
- Delisa II.

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 3,10-12,3 g
Białko 21,0-24,5 g
Tłuszcz 1,00-2,11 g
Cukrowce 56,6-61,7 g
Błonnik 1,20-1,83 g
Związki nieorganiczne 2,42-2,80 g
Sód 10,0-42,0 mg
Potas 910,0-1000,0 mg
Magnez 125,0 mg
Wapń 33,0-80,0 mg
Mangan 2,0-8,0 mg
Żelazo 7,4-6,0 mg
Miedź 0,58-1,4 mg
Fosfor 268,0-400,0 mg
Chlor 56,0 mg
Jod 13,8 mg
Karoteny 0,015-0,22 mg
Witamina E 5,0-6,0 mg
Witamina B1 0,35-1,10 mg
Witamina B2 0,15-0,30 mg
Kwas nikotynowy 2,50-3,20 mg
Kwas pantotenowy 2,12-2,80 mg
Witamina B6 0,050-0,10 mg
Biotyna 18,0 mg
Kwas foliowy 0,022-0,033 mg
Witamina C 0,5-2,0 mg

...