Groch to jednoroczna roślina strączkowa znana już w czasach prehistorycznych. Jego nasiona, pochodzące z epoki kamiennej, znaleziono na terenach dzisiejszej Francji, Węgrzech i Szwajcarii. Gładkie ziarenka grochu informują nas o dużej zawartości skrobi, a pomarszczone o dużej zawartości cukru. Najbardziej znanymi odmianami grochu są:
- Beta,
- Alaska Expres,
- Delikates,
- Lincoln,
- Cud Kelvedonu,
- Cud Ameryki,
- Delisa II.
Składniki odżywcze w 100 g:
Woda |
3,10-12,3 g |
Białko |
21,0-24,5 g |
Tłuszcz |
1,00-2,11 g |
Cukrowce |
56,6-61,7 g |
Błonnik |
1,20-1,83 g |
Związki nieorganiczne |
2,42-2,80 g |
Sód |
10,0-42,0 mg |
Potas |
910,0-1000,0 mg |
Magnez |
125,0 mg |
Wapń |
33,0-80,0 mg |
Mangan |
2,0-8,0 mg |
Żelazo |
7,4-6,0 mg |
Miedź |
0,58-1,4 mg |
Fosfor |
268,0-400,0 mg |
Chlor |
56,0 mg |
Jod |
13,8 mg |
Karoteny |
0,015-0,22 mg |
Witamina E |
5,0-6,0 mg |
Witamina B1 |
0,35-1,10 mg |
Witamina B2 |
0,15-0,30 mg |
Kwas nikotynowy |
2,50-3,20 mg |
Kwas pantotenowy |
2,12-2,80 mg |
Witamina B6 |
0,050-0,10 mg |
Biotyna |
18,0 mg |
Kwas foliowy |
0,022-0,033 mg |
Witamina C |
0,5-2,0 mg |