pytanie zadane w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź przez użytkownika

Fasolka szparagowa to odmiana fasoli zwykłej i fasoli wielokwiatowej. Podaje się ją w postaci zup, do drugich dań, sałatek i przystawek. Zielone odmiany fasoli są bardziej wartościowe od odmian żółtych, gdyż mają więcej cennych składników odżywczych. Najbardziej znanymi odmianami fasoli szparagowej są:

- rakowicka,
- saxa,
- bronowica,
- alta,
- quitlinga,
- harvester,
- imuna.

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 88,9-91,5 g
Białko 1,97-3,00 g
Tłuszcz 0,20-0,40 g
Cukrowce 2,91-6,40 g
Błonnik 0,87-2,00 g
Związki nieorganiczne 0,68-0,80 g
Sód 0,100-3,00 mg
Potas 186,0-300,0 mg
Magnez 16,0-31,0 mg
Wapń 40,0-65,0 mg
Mangan 0,32-0,55 mg
Żelazo 0,5-1,1 mg
Miedź 0,07-0,08 mg
Cynk 0,012 mg
Fosfor 23,0-50,0 mg
Fluor 0,011-0,015 mg
Chlor 30,0-41,0 mg
Jod 3,0 mg
Karoten 0,12-0,65 mg
Witamina E 1,0-4,0 mg
Witamina K 0,28-0,30 mg
Witamina B1 0,060-0,14 mg
Witamina B2 0,073-0,24 mg
Kwas nikotynowy 0,20-1,04 mg
Kwas pantotenowy 0,20-0,21 mg
Witamina C 10,0-30,0 mg
Witamina B6 0,05-0,18 mg
Kwas szczawiowy 20,0-45,0 mg
Kwas cytrynowy 30,0 mg
...