Jakie składniki odżywcze ma fasola?

pytanie zadane 3 kwietnia w Fauna i flora przez użytkownika fasolka

1 odpowiedź

odpowiedź 3 kwietnia przez użytkownika fasolka

Fasola zwykła pochodzi z Ameryki Południowej, fasola wielkokwiatowa z Ameryki Środkowej, zaś fasola złota z Indii. W Polsce fasolę uprawia się od XVI wieku. Są dwie zasadnicze odmiany fasoli:

- łuskowa, którą przeznacza się na suche nasiona,
- szparagowa, którą spożywa się w postaci całych strąków. 

Fasola prócz swoich cennych składników, o których napiszę poniżej, ma też swoje wady. Jest to mianowicie warzywo wzdymające i zwiększa krzepliwość krwi. Idealna jest natomiast dla sportowców, dorastającej młodzieży i osób pracujących fizycznie. 

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 11,2-12,0 g
Białko 20,0-23,7 g
Tłuszcz 1,3-2,0 g
Cukrowce 47,0-58,1 g
Błonnik 3,88-4,0 g
Związki nieorganiczne 3,9 g
Sód 1,0-12,0 mg
Potas 1,27-1,35 mg
Magnez 130,0-134,0 mg
Wapń 52,0-163,0 mg
Mangan 1,0-3,0 mg
Żelazo 5,0-6,9 mg
Fosfor 400,0-443,0 mg
Kobalt 0,20-0,50 mg
Fluor 0,02-0,17 mg
Chlor 25,0 mg
Karoten 0,18-0,72 mg
Witamina B1 0,22-0,67 mg
Witamina B2 0,10-0,17 mg
Kwas nikotynowy 2,0-2,2 mg
Witamina C 0-5,0 mg
Witamina B6 0,27-0,30 mg
Kwas pantotenowy 0,49-1,32 mg
...