pytanie zadane 3 kwietnia 2018 w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 3 kwietnia 2018 przez użytkownika

Endywia, to mało znane warzywo w naszym kraju. Podobna jest nieco do sałaty, bądź cykorii. Kraj jej pochodzenia to Indie.

endywia

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 93,3-95,0 g
Białko 1,6-2,0 g
Tłuszcz 0,20 g
Cukrowce 1,0-3,2 g
Błonnik 0,80 g
Związki nieorganiczne 0,90 g
Sód 10,0-90,0 mg
Potas 300,0-400,0 mg
Wapń 20,0-79,0 mg
Mangan 0,22 mg
Żelazo 1,0-1,7 mg
Miedź 0,1 mg
Cynk 0,34 mg
Fosfor 37,0-70,0 mg
Jod 6,4 mg
Karoten 0,72-1,80 mg
Witamina B1 0,030-0,1 mg
Witamina B2 0,060-0,2 mg
Kwas nikotynowy 0,20-0,80 mg
Witamina C 5,0-13,0

Do spożywania przeznacza się ciemnozielone-żółtozielone liście, które w smaku są pikantno-gorzkie. Najbardziej popularnymi odmianami są:

- eskariola paryska - ma większe rozety,
- zielona duża kędzierzawa, zwana również mchową - wydłużone blaszki liściowe, które są faliste. 

Endywię rozsadza się wczesną wiosną w doniczki, a następnie do gruntu (w połowie kwietnia). Można też uprawiać ją jako polon. Lubi niezbyt ciężką, próchniczą lub torfową glebę, która nie jest zakwaszona. Endywię należy bielić - wówczas związuje się sznurkiem w słoneczny dzień (muszą być suche, żeby nie gniły). Bieli się łodygę przez około 2-3 tygodnie. Wówczas liście endywii zmienią barwę z zielonej na żółtą. 

...