pytanie zadane w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź przez użytkownika

Endywia, to mało znane warzywo w naszym kraju. Podobna jest nieco do sałaty, bądź cykorii. Kraj jej pochodzenia to Indie. Do spożywania przeznacza się ciemnozielone-żółtozielone liście, które w smaku są pikantno-gorzkie. Najbardziej popularnymi odmianami są:

- eskariola paryska,
- zielona duża kędzierzawa.

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 93,3-95,0 g
Białko 1,6-2,0 g
Tłuszcz 0,20 g
Cukrowce 1,0-3,2 g
Błonnik 0,80 g
Związki nieorganiczne 0,90 g
Sód 10,0-90,0 mg
Potas 300,0-400,0 mg
Wapń 20,0-79,0 mg
Mangan 0,22 mg
Żelazo 1,0-1,7 mg
Miedź 0,1 mg
Cynk 0,34 mg
Fosfor 37,0-70,0 mg
Jod 6,4 mg
Karoten 0,72-1,80 mg
Witamina B1 0,030-0,1 mg
Witamina B2 0,060-0,2 mg
Kwas nikotynowy 0,20-0,80 mg
Witamina C 5,0-13,0

...