Endywia, to mało znane warzywo w naszym kraju. Podobna jest nieco do sałaty, bądź cykorii. Kraj jej pochodzenia to Indie. Do spożywania przeznacza się ciemnozielone-żółtozielone liście, które w smaku są pikantno-gorzkie. Najbardziej popularnymi odmianami są:
- eskariola paryska,
- zielona duża kędzierzawa.
Składniki odżywcze w 100 g:
Woda |
93,3-95,0 g |
Białko |
1,6-2,0 g |
Tłuszcz |
0,20 g |
Cukrowce |
1,0-3,2 g |
Błonnik |
0,80 g |
Związki nieorganiczne |
0,90 g |
Sód |
10,0-90,0 mg |
Potas |
300,0-400,0 mg |
Wapń |
20,0-79,0 mg |
Mangan |
0,22 mg |
Żelazo |
1,0-1,7 mg |
Miedź |
0,1 mg |
Cynk |
0,34 mg |
Fosfor |
37,0-70,0 mg |
Jod |
6,4 mg |
Karoten |
0,72-1,80 mg |
Witamina B1 |
0,030-0,1 mg |
Witamina B2 |
0,060-0,2 mg |
Kwas nikotynowy |
0,20-0,80 mg |
Witamina C |
5,0-13,0 |