Na świecie istnieje wiele odmian dyni. Prawie każda z nich jest uprawiana na świecie już od ponad 5000 lat.

Składniki odżywcze w 100 g:
Woda |
90,3-93,0 g |
Białko |
1,0-1,2 g |
Tłuszcz |
0,10-0,20 g |
Cukrowce |
5,46 g |
Błonnik |
1,20-1,30 g |
Związki nieorganiczne |
0,73-0,80 g |
Sód |
1,1 mg |
Potas |
383,0 mg |
Magnez |
8,0 mg |
Wapń |
21,0-23 mg |
Żelazo |
0,8 mg |
Fosfor |
44,0 mg |
Chlor |
18,0 mg |
Karoten |
1,80-2,04 mg |
Witamina B1 |
0,040-0,050 mg |
Witamina B2 |
0,055-0,080 mg |
Kwas nikotynowy |
0,3-0,6 mg |
Kwas pantotenowy |
0,4 mg |
Witamina B6 |
0,10-0,11 mg |
Kwas foliowy |
8,3-10,1 mg |
Witamina C |
8,0-10,0 mg |
Z dyni przygotowuje się najczęściej zupy, surówki, sałatki i przetwory. Spożywa się też suszone nasiona dyni. Najbardziej popularnymi odmianami dyni są:
- dynia melonowa żółta,
- dynia melonowa siatkowana.