Jakie składniki odżywcze ma dynia?

pytanie zadane 3 kwietnia w Fauna i flora przez użytkownika fasolka

1 odpowiedź

odpowiedź 3 kwietnia przez użytkownika fasolka

Na świecie istnieje wiele odmian dyni. Są to m.in.: dynia zwyczajna, piżmowa, olbrzymia, figolistna. Prawie każda z nich jest uprawiana na świecie już od ponad 5000 lat. Z dyni przygotowuje się najczęściej zupy, surówki, sałatki i przetwory. Spożywa się też suszone nasiona dyni. Najbardziej popularnymi odmianami dyni są:

- dynia melonowa żółta,
- dynia melonowa siatkowana.

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 90,3-93,0 g
Białko 1,0-1,2 g
Tłuszcz 0,10-0,20 g
Cukrowce 5,46 g
Błonnik 1,20-1,30 g
Związki nieorganiczne 0,73-0,80 g
Sód 1,1 mg
Potas 383,0 mg
Magnez 8,0 mg
Wapń 21,0-23 mg
Żelazo 0,8 mg
Fosfor 44,0 mg
Chlor 18,0 mg
Karoten 1,80-2,04 mg
Witamina B1 0,040-0,050 mg
Witamina B2 0,055-0,080 mg
Kwas nikotynowy 0,3-0,6 mg
Kwas pantotenowy 0,4 mg
Witamina B6 0,10-0,11 mg
Kwas foliowy 8,3-10,1 mg
Witamina C 8,0-10,0 mg

...