pytanie zadane w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź przez użytkownika

Czosnek pospolity pochodzi z Azji Środkowej i znany jest już od ponad 5000 lat. W naszym kraju uprawiane są dwie odmiany czosnku:

- biały - bez pędu kwiatowego,
- niebieskawy - z kwiatostanem.

Specyficzny smak i zapach czosnku bierze się z obecności w nim olejków lotnych. Największe właściwości ma on w postaci nieprzetworzonej, dlatego jest pożądanym produktem w kuchni, ale też w medycynie. Najbardziej pomocny jest w chorobach wieku starczego.

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 63,0-64,6 g
Białko 5,3-6,76 g
Tłuszcz 0,06-0,2 g
Cukrowce 22,6-27,9 g
Związki nieorganiczne 1,4-1,44 g
Błonnik 0,77-1,1 g
Wapń 38,0 mg
Mangan 1,3 mg
Żelazo 1,4 mg
Cynk 1,0 mg
Fosfor 134,0 mg
Chlor 30,0 mg
Jod 0,094 mg
Witamina B1 0,18-0,21 mg
Witamina B2 0,08 mg
Kwas nikotynowy 0,60 mg
Witamina C 9,0-18,0 mg

...