Czosnek pospolity pochodzi z Azji Środkowej i znany jest już od ponad 5000 lat. W naszym kraju uprawiane są dwie odmiany czosnku:
- biały - bez pędu kwiatowego,
- niebieskawy - z kwiatostanem.
Specyficzny smak i zapach czosnku bierze się z obecności w nim olejków lotnych. Największe właściwości ma on w postaci nieprzetworzonej, dlatego jest pożądanym produktem w kuchni, ale też w medycynie. Najbardziej pomocny jest w chorobach wieku starczego.
Składniki odżywcze w 100 g:
Woda |
63,0-64,6 g |
Białko |
5,3-6,76 g |
Tłuszcz |
0,06-0,2 g |
Cukrowce |
22,6-27,9 g |
Związki nieorganiczne |
1,4-1,44 g |
Błonnik |
0,77-1,1 g |
Wapń |
38,0 mg |
Mangan |
1,3 mg |
Żelazo |
1,4 mg |
Cynk |
1,0 mg |
Fosfor |
134,0 mg |
Chlor |
30,0 mg |
Jod |
0,094 mg |
Witamina B1 |
0,18-0,21 mg |
Witamina B2 |
0,08 mg |
Kwas nikotynowy |
0,60 mg |
Witamina C |
9,0-18,0 mg |