pytanie zadane 2 kwietnia 2018 w Fauna i flora przez użytkownika

3 odpowiedzi

odpowiedź 2 kwietnia 2018 przez użytkownika

Cykoria używana w naszych kuchniach to cykoria sałatowa bądź liściowa. Roślina ta pochodzi z Belgii. Cykoria wpływa na tworzenie się w naszym organizmie czerwonych krwinek, wspomaga przewód pokarmowy, wątrobę i nerki. Można spożywać ją zarówno na ciepło, jak i na zimne. W naszym kraju najczęściej można spotkać odmianę Witloof i Tardivo.

cykoria żółta

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 93,1-96,2 g
Białko 0,80-1,70 g
Tłuszcz 0,10-0,30 g
Cukrowce 2,27 g
Błonnik 0,80-0,90 g
Związki nieorganiczne 1,0 g
Sód 1,00-7,30 mg
Potas 182,0-200,0 mg
Magnez 12,6-13,0 mg
Wapń 15,0-49,0 mg
Mangan 0,30 mg
Żelazo 0,50-1,10 mg
Miedź 0,14 mg
Cynk 0,19 mg
Fosfor 20,0-28,0 mg
Chlor 25,0 mg
Karoten 0,60-2,16 mg
Witamina B1 0,040-0,085 mg
Witamina B2 0,030-0,035 mg
Kwas nikotynowy 0,20-0,30 mg
Witamina C 5,0-15,0 mg
Kwas szczawiowy 27,3 mg

odpowiedź 16 marca 2019 przez użytkownika

Do rodzajów cykorii należy też cykoria czerwona, na którą mówi się też radiccho, która bardzo ładnie komponuje się na talerzu z innymi warzywami, dzięki swojemu pięknemu czerwonemu kolorowi. 

czerwona cykoria

Podobnie jak cykoria żółta zawiera dużo witamin, głównie C, B1, B2, minerałów (magnez, potas). Cykoria czerwona jest mocniejsza w smaku od żółtej i przez to wspomaga apetyt i pomaga w przemianie materii. 

Kupując cykorię czerwoną należy zwrócić uwagę na jej liście, którą muszą do siebie przylegać. Wówczas są jędrne i chrupiące. Liście cykorii dodaje się do sałatek z serami, owocami, orzechami czy wędlinami. 

odpowiedź 1 sierpnia 2019 przez użytkownika

Kupując cykorię warto wiedzieć, że nie trzeba wyrzucać jej głąbów, a można je wykorzystać, by ponownie wyrosła nam w domowych warunkach. 

W tym celu po oderwaniu liści cykorii, wkładamy jej głąb do słoiczka z wodą i czekamy, aż puści korzenie. Gdy to nastąpi przesadzamy ją do doniczki z ziemią i regularnie podlewamy, a po pewnym czasie możemy znów cieszyć się smakiem liści cykorii, gdyż sama odrośnie

Trzeba jednak wiedzieć, że jej liście mogą mieć kolor zielony, a nie biało-żółty. Dzieje się tak ponieważ na parapecie jest widno, a cykoria nie lubi światła. Warto więc ustawić ją na mniej nasłonecznionym oknie. 

...