pytanie zadane w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź przez użytkownika

Cykoria używana w naszych kuchniach to cykoria sałatowa bądź liściowa. Roślina ta pochodzi z Belgii. Cykoria wpływa na tworzenie się w naszym organizmie czerwonych krwinek, wspomaga przewód pokarmowy, wątrobę i nerki. Można spożywać ją zarówno na ciepło, jak i na zimne. W naszym kraju najczęściej można spotkać odmianę Witloof i Tardivo.

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 93,1-96,2 g
Białko 0,80-1,70 g
Tłuszcz 0,10-0,30 g
Cukrowce 2,27 g
Błonnik 0,80-0,90 g
Związki nieorganiczne 1,0 g
Sód 1,00-7,30 mg
Potas 182,0-200,0 mg
Magnez 12,6-13,0 mg
Wapń 15,0-49,0 mg
Mangan 0,30 mg
Żelazo 0,50-1,10 mg
Miedź 0,14 mg
Cynk 0,19 mg
Fosfor 20,0-28,0 mg
Chlor 25,0 mg
Karoten 0,60-2,16 mg
Witamina B1 0,040-0,085 mg
Witamina B2 0,030-0,035 mg
Kwas nikotynowy 0,20-0,30 mg
Witamina C 5,0-15,0 mg
Kwas szczawiowy 27,3 mg

...