pytanie zadane w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź przez użytkownika

Cukinia należy do rodziny roślin dyniowatych i pochodzi z Ameryki Północnej. Z cukinii przygotowuje się wiele dań m.in.: zupy, dania drugie, sałatki czy surówki. Ważnym elementem jest to, że młodej cukinii nie powinno się obierać, tylko przygotowywać potrawy razem ze skórką. Cukinia wpływa na procesy krwawienia i odkwasza organizm. Najbardziej znanymi odmianami cukinii są:

- Apollo,
- Elite,
- Hybride,
- Zucchini,
- Seneca prolihic,
- Storr's Green.

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 95,8 g
Białko 0,7 g
Tłuszcz 0,1 g
Błonnik 0,5 g
Wapń 20 mg
Fosfor 15 mg
Żelazo 1,0 mg
Magnez 8,0 mg
Witamina B1 0,029 mg
Witamina B2 0,038 mg
Witamina PP 0,19 mg
Witamina C 8,0 mg

...