pytanie zadane w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź przez użytkownika

Chrzan pospolity to kłącza rośliny, którą najczęściej używamy do kiszenia ogórków. Jest to roślina wieloletnia pochodząca z Azji Zachodniej i Bałkanów. Choć zawiera dużo cennych składników, to jednak w diecie jest niewskazany. Jest bakteriobójczy. Dodawać go można w niewielkiej ilości do mięs, tłustych potraw, sosów, jaj, przetworów. Najlepiej przechowywać go w piwnicy w pojemniku wypełnionym wilgotnym piaskiem.

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 63,0-64,6 g
Białko 5,3-6,76 g
Tłuszcz 0,06-0,2 g
Błonnik 0,77-1,1 g
Cukrowce 22,6-27,9 g
Związki organiczne 1,4-1,44 g
Wapń 38,0 mg
Mangan 1,3 mg
Żelazo 1,4 mg
Cynk 1,0 mg
Fosfor 134,0 mg
Chlor 30,0 mg
Jod 0,094 mg
Witamina B1 0,18-0,21 mg
Witamina B2 0,08 mg
Kwas nikotynowy 0,60 mg
Witamina C 9,0-18,0 mg

...