Cebula (nazwa botaniczna czosnek cebula) jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Pochodzi z Azji Środkowej i należy do rodziny amarylkowatych. Prócz wartości odżywczych, cebula posiada również wartości zdrowotne. Działa m.in. bakteriobójczo, odkwasza organizm, powoduje spadek poziomu cukru we krwi, obniża ciśnienie, działa dezynfekująco na nasz organizm. Mając problem z trawieniem cebuli warto do niej dodać: kminek, majeranek, pieprz czarny lub ziołowy.

Składniki odżywcze w 100 g:
Woda |
86,0-89,0 g |
Białko |
1,0-1,4 g |
Tłuszcz |
0,1-0,4 g |
Cukrowce |
9,44-10,0 g |
Błonnik |
0,71-0,80 g |
Związki nieorganiczne |
0,57-0,60 g |
Sód |
7,0-10,0 mg |
Potas |
149,0-200,0 mg |
Wapń |
30,0-32,0 mg |
Mangan |
0,05-0,36 mg |
Żelazo |
0,5 mg |
Kobalt |
0,013 mg |
Miedź |
0,08 mg |
Cynk |
1,4 mg |
Fosfor |
40,0-44,0 mg |
Fluor |
0,024-0,060 mg |
Jod |
0,002 mg |
Karoten |
0,010-0,049 mg |
Witamina E |
0,2 mg |
Witamina B1 |
0,030-0,040 mg |
Witamina B2 |
0,020-0,040 mg |
Kwas nikotynowy |
0,11-0,32 mg |
Witamina B6 |
0,098-0,17 mg |
Kwas foliowy |
6,1-8,0 mg |
Witamina C |
6,0-10,0 mg |
Izotiocyjanian allilu |
57,2 mg |
Występują słodkie, ostre i średnio ostre odmiany cebuli w różnych kolorach - żółtej, brązowej, białej, czerwonej i fioletowej. W Polsce sadzi się głównie białą i czerwoną cebulę. Jak sadzić cebulę?
Cebula biała występuje w odmianie Albion F1 i jest to najlepsza odmiana cebuli, która nadaję się doskonale do suszenia. Jest okrągła, ma średnią wielkość i jest łagodna w smaku, dlatego pasuje do wielu surówek.
Cebula czerwona występuje w odmianie Red Baron i posiada lekko zabarwiony miąższ. Jej cebule są duże, okrągłe i lekko spłaszczone, a w smaku są bardzo łagodne.
Cebula nadaje się do wielu dań i potraw, m.in.: do pizzy, jajecznicy, zapiekanek, można też przygotować z niej przekąskę i usmażyć w głębokim oleju lub zrobić cebulę w cukrze.
