seohost
pytanie zadane 2 kwietnia 2018 w Fauna i flora przez użytkownika

2 odpowiedzi

odpowiedź 2 kwietnia 2018 przez użytkownika

Cebula (nazwa botaniczna czosnek cebula) jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Pochodzi z Azji Środkowej i należy do rodziny amarylkowatych. Prócz wartości odżywczych, cebula posiada również wartości zdrowotne. Działa m.in. bakteriobójczo, odkwasza organizm, powoduje spadek poziomu cukru we krwi, obniża ciśnienie, działa dezynfekująco na nasz organizm. Mając problem z trawieniem cebuli warto do niej dodać: kminek, majeranek, pieprz czarny lub ziołowy. 

cebula w ogródku

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 86,0-89,0 g
Białko 1,0-1,4 g
Tłuszcz 0,1-0,4 g
Cukrowce 9,44-10,0 g
Błonnik 0,71-0,80 g
Związki nieorganiczne 0,57-0,60 g
Sód 7,0-10,0 mg
Potas 149,0-200,0 mg
Wapń 30,0-32,0 mg
Mangan 0,05-0,36 mg
Żelazo 0,5 mg
Kobalt 0,013 mg
Miedź 0,08 mg
Cynk 1,4 mg
Fosfor 40,0-44,0 mg
Fluor 0,024-0,060 mg
Jod 0,002 mg
Karoten 0,010-0,049 mg
Witamina E 0,2 mg
Witamina B1 0,030-0,040 mg
Witamina B2 0,020-0,040 mg
Kwas nikotynowy 0,11-0,32 mg
Witamina B6 0,098-0,17 mg
Kwas foliowy 6,1-8,0 mg
Witamina C 6,0-10,0 mg
Izotiocyjanian allilu 57,2 mg

Występują słodkie, ostre i średnio ostre odmiany cebuli w różnych kolorach - żółtej, brązowej, białej, czerwonej i fioletowej. W Polsce sadzi się głównie białą i czerwoną cebulę. Jak sadzić cebulę? 

Cebula biała występuje w odmianie Albion F1 i jest to najlepsza odmiana cebuli, która nadaję się doskonale do suszenia. Jest okrągła, ma średnią wielkość i jest łagodna w smaku, dlatego pasuje do wielu surówek. 

Cebula czerwona występuje w odmianie Red Baron i posiada lekko zabarwiony miąższ. Jej cebule są duże, okrągłe i lekko spłaszczone, a w smaku są bardzo łagodne. 

Cebula nadaje się do wielu dań i potraw, m.in.: do pizzy, jajecznicy, zapiekanek, można też przygotować z niej przekąskę i usmażyć w głębokim oleju lub zrobić cebulę w cukrze

zapiekanka z serem papryką

odpowiedź 28 maja 2020 przez użytkownika

Występuje jeszcze odmiana cebuli wielopiętrowej, zwana również cebulą drzewiastą, szczytową. Składa się z liści i pędów kwiatostanów, a te z kolei z cebulek powietrznych, które wytwarzają liście i pędy. To wszystko znajduje się nad ziemią. 

Pod ziemią natomiast znajdują się gniazda małych i niekształtnych cebulek, zawierających łuski. 

Cebula wielopiętrowa zawiera:
- dużą ilość olejków eterycznych
- witaminy z grupy B
- witaminę C
- prowitaminę A
- kwas cytrynowy
- kwas jabłkowy

Cebula drzewiasta nie posiada odmian swojego gatunku. Rozmnaża się ją z cebulek powietrznych sadząc je wczesną wiosną do gruntu. Cebulki wykopuje się jesienią z gruntu, osusza i zostawia do zasadzenia w przyszłym roku. Cebula drzewiasta jest odporna na choroby i rzadko atakują ją szkodniki. 

...