seohost
pytanie zadane 30 marca 2018 w Fauna i flora przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 30 marca 2018 przez użytkownika

Boćwina, zwana również burakiem liściowym lub mangold, była znana już w starożytnym Rzymie, Grecji czy Babilonie. Jej jadalne liście mają kolor zielony i można je jeść zazwyczaj dopiero po ugotowaniu. 

burak liściowy boćwina

Składniki odżywcze w 100 g:

Woda 91,0-94,0 g
Białko 1,4-2,6 g
Tłuszcz 0,10-0,42 g
Cukrowce 2,83-4,0 g
Błonnik 0,75-0,90 g
Związki nieorganiczne 0,2-2,2 g
Sód 84,0-100,0 mg
Potas 349,0-400,0 mg
Wapń 100,0-105,0 mg
Żelazo 2,5-3,0 mg
Fosfor 36,0-45,0 mg
Karoten 1,20-6,0 mg
Witamina B1 0,06-0,17 mg
Witamina B2 0,07-0,25 mg
Kwas nikotynowy 0,40-1,00 mg
Kwas pantotenowy 0,15-0,19 mg
Kwas foliowy 29,0-31,3 mg
Witamina C 39,0 mg

Burak liściowy to kuzyn buraka ćwikłowego i oprócz koloru różni się jeszcze tym od niego, że zjada się wyłącznie jego liście, a nie jeszcze korzeń jak w przypadku czerwonego buraka. 

Ta odmiana buraka rośnie właściwie wszędzie, lubi zarówno gleby wilgotne, jak i żyzne, wzbogacone nawozami organicznymi. Nasiona buraka liściowego można wysiewać od razu do gruntu na początku kwietnia, a gdy wzejdą to siewki się przerzedza. Rośliny, które się wyrwie można posadzić w innym miejscu. Nie ma polskich odmian tego buraka, dlatego wysiewa się nasiona importowane, zazwyczaj w odmianach:
- Green Leaved
- Lyon
- Giant
- Silver

Buraka liściowego możemy zebrać już po 8-10 tygodniach od wysiewu. Najlepiej smakują młode liście, a starsze są w smaku gorzkie, jednak nie trzeba ich wyrzucać, a przyrządzać tak jak szpinak. Z liści buraka liściowego można przygotować chłodnik lub dodać je do zapiekanki. 

...