dhosting
pytanie zadane 30 marca 2018 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 30 marca 2018 przez użytkownika

Polenta jest daniem zrobionym z mąki kukurydzianej oraz wody (mleka). Pochodzi ona z Włoch, toteż niżej podam przepis na właśnie włoską polentę.

Składniki:

- 225 g drobnej kaszy kukurydzianej,

- litr wrzącej wody osolonej,

- 1/4 litra mleka,

- oliwa,

- pół łyżeczki soli.

Wykonanie:

Do wrzącej wody wsypujemy kaszę kukurydzianą i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut, często mieszając. Wykładamy następnie całość do miski wysmarowanej oliwą, ugniatamy i odwracamy wykładając na półmisek. Kroimy w centymetrowe plastry. 

Polentę po zagotowaniu i zdjęciu z ognia można również utrzeć z 30 g masła i 3 łyżkami startego sera. 

...