Antipasti to rodzaj przekąski, przystawki, od której zaczyna się każdy posiłek we Włoszech. Są to zazwyczaj małe porcje dania serwowane przed daniem głównym; ładnie podane kąski na raz. Antipasti to danie pochodzące z kuchni włoskiej.

Na talerzu tradycyjnego antipasti znajdują się różne rodzaje: wędlin, serów, marynowanych warzyw w oleju lub w occie, a także oliwki, papryki, grzyby, anchois, karczochy, pomidory oraz przetwory z ryb (w zależności od regionu Włoch). Do tego podawane są jeszcze biały lub ciemny chleb, grzanki, chrupkie pieczywo, krakersy, krokiety z pieczywa lub polenta. Nie można zapomnieć o dodatku oliwy.
We Włoszech antipasti rozpoczyna porę obiadu, jest traktowane jako nasza przystawka, po której następuje pierwsze danie, drugie danie i deser. Włoskie antipasti podaje się na różne sposoby np.:
- w miseczkach,
- na liściu sałaty,
- na kawałku pomidora lub ogórka,
- na połówce jajka,
- w ptysiach,
- w torcikach z kruchego ciasta,
- na plackach ziemniaczanych,
- w małych pasztecikach.