pytanie zadane 26 marca 2018 w Kuchnia przez użytkownika

1 odpowiedź

odpowiedź 26 marca 2018 przez użytkownika

Mąkę zwykłą w kuchni można zastąpić np. mąką owsianą. Posłuży ona do wypieków np. do gofrów owsianych i ma ponadto wiele cennych właściwości, o wiele więcej niż zwykła biała, pszenna mąka. Poza tym jest ona dużo mniej kaloryczna. 

Mąkę owsianą można kupić w każdym sklepie, ale jest ona droższa od zwykłej mąki i również od samych płatków owsianych. Dlatego jest prosty sposób na przygotowanie jej we własnym domu. Wystarczy, że płatki wsypiesz do blendera lub malaksera i je zmielisz na mąkę. 

płatki owsiane sarita

domowa mąka owsiana

Potem trzeba jeszcze przesiać ją przez sitko, by usunąć z niej grubsze kawałki (te mielimy jeszcze raz). Nie należy wrzucać dużo płatków do jednorazowego mielenia, bo mogą się nie zmielić. 

Taką domową mąkę owsianą wsypujemy do szczelnego pudełka lub słoiczka. Do wypieków można używać jej samej lub mieszać z innymi rodzajami mąk. 

...