pytanie zadane 25 marca 2018 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 25 marca 2018 przez użytkownika

Parówki często pękają podczas gotowania, ponieważ mają zwyczajnie za gorąco. Oczywiście nie będziemy też jeść zimnych parówek, bo po co mielibyśmy je wówczas podgrzewać.

By parówki nie pękały, należy włożyć je do garnka i zalać zimną wodą i dopiero podgrzewać. Wody nie należy również doprowadzać do wrzenia, bo wówczas i tak pękną. Trzeba je więc podgrzać i zdjąć garnek z ognia. 

komentarz 29 maja 2019 przez użytkownika anonimowy
W takim razie dlaczego np. gotująca się biała kiełbasa nie pęka, a jak chwilę potrzymam parówkę w gotującej się wodzie to pęka?
komentarz 25 czerwca 2019 przez użytkownika

Po pierwsze biała kiełbasa różni się składem od parówek i to znacznie. 

Po drugie dobrze zrobiona, z wysokiej jakości mięsa biała kiełbasa nie powinna pękać podczas gotowania. Może więc masz taką właśnie kiełbasę i nie pęka. 

By ona, jak i parówki nie pękały gotuje się je bez przykrycia na małym ogniu, wówczas się podgrzeją, ale nie pękną. Gwałtowne podgrzewanie doprowadza właśnie do pękania. 

By parówki czy kiełbasa nie pękała podczas gotowania, można ją też przed gotowaniem nakłuć widelcem w kilku miejscach. 

...