seohost
pytanie zadane 25 marca 2018 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 25 marca 2018 przez użytkownika

Parówki często pękają podczas gotowania, ponieważ mają zwyczajnie za gorąco. Oczywiście nie będziemy też jeść zimnych parówek, bo po co mielibyśmy je wówczas podgrzewać.

By parówki nie pękały, należy:

1. Nakłuć je widelcem bądź patyczkiem do szaszłyków czy wykałaczką w kilku miejscach.

2. Włożyć je do garnka i zalać zimną wodą.

3. Podgrzewać, ale nie doprowadzać do wrzenia wody, bo wówczas i tak pękną. Trzeba je więc podgrzać i zdjąć garnek z ognia. 

Parówki zazwyczaj powleczone są w skórkę, osłonkę, wykonaną z jelit zwierząt (nie mówię tu o plastikowej osłonce). Wewnątrz osłonki znajduje się parówka, czyli mięso wraz z płynami/wypełniaczami i gdy się gotują we wrzącej wodzie płyny zamieniają się w gaz, który powoduje pękanie parówki, bo się rozszerza i gdzieś chce ulecieć. 

komentarz 29 maja 2019 przez użytkownika anonimowy
W takim razie dlaczego np. gotująca się biała kiełbasa nie pęka, a jak chwilę potrzymam parówkę w gotującej się wodzie to pęka?
komentarz 25 czerwca 2019 przez użytkownika

Po pierwsze biała kiełbasa różni się składem od parówek i to znacznie. 

Po drugie dobrze zrobiona, z wysokiej jakości mięsa biała kiełbasa nie powinna pękać podczas gotowania. Może więc masz taką właśnie kiełbasę i nie pęka. 

By ona, jak i parówki nie pękały gotuje się je bez przykrycia na małym ogniu, wówczas się podgrzeją, ale nie pękną. Gwałtowne podgrzewanie doprowadza właśnie do pękania. 

By parówki czy kiełbasa nie pękała podczas gotowania, można ją też przed gotowaniem nakłuć widelcem w kilku miejscach. 

...