pytanie zadane 16 marca 2018 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 23 marca 2018 przez użytkownika

Kopytka, czy też pierogi leniwe to szybkie danie, które może być serwowane na obiad, śniadanie czy kolację. Jest lekką potrawą, więc idealnie sprawdzi się również dla dzieci. 

Składniki:

- kostka twarogu,

- mąka,

- 2 jajka.

Wykonanie:

Twaróg rozdrabniamy za pomocą palców lub widelca w misce. Następnie dodajemy jajka i całość dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy około szklankę mąki. Z całości zagniatamy ciasto. Jeśli się klei to należy jeszcze podsypać mąką. 

Teraz na stolnicę wysypujemy mąkę i odrywamy porcję ciasta na pierogi. Wałkujemy z niej wałek, rulonik, który następnie lekko uklepujemy by nie był na kształt walca. Kroimy nożem na mniejsze części. 

surowe kopytka

W garnku zagotowujemy wodę i gdy zaczyna wrzeć zmniejszamy ogień i wrzucamy pojedynczo każdy pierożek. Czekamy aż wypłyną na wierzch wody, gotujemy jeszcze około 2 minut i wyławiamy za pomocą cedzaka. 

pływające pierogi

Teraz wykładamy porcję pierogów leniwych na talerz. Można do smaku podsypać cukrem lub cukrem z cynamonem. 

pierogi leniwe domowe

...