Kopytka, czy też pierogi leniwe to szybkie danie, które może być serwowane na obiad, śniadanie czy kolację. Jest lekką potrawą, więc idealnie sprawdzi się również dla dzieci.
Składniki:
- kostka twarogu,
- mąka,
- 2 jajka.
Wykonanie:
Twaróg rozdrabniamy za pomocą palców lub widelca w misce. Następnie dodajemy jajka i całość dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy około szklankę mąki. Z całości zagniatamy ciasto. Jeśli się klei to należy jeszcze podsypać mąką.
Teraz na stolnicę wysypujemy mąkę i odrywamy porcję ciasta na pierogi. Wałkujemy z niej wałek, rulonik, który następnie lekko uklepujemy by nie był na kształt walca. Kroimy nożem na mniejsze części.

W garnku zagotowujemy wodę i gdy zaczyna wrzeć zmniejszamy ogień i wrzucamy pojedynczo każdy pierożek. Czekamy aż wypłyną na wierzch wody, gotujemy jeszcze około 2 minut i wyławiamy za pomocą cedzaka.

Teraz wykładamy porcję pierogów leniwych na talerz. Można do smaku podsypać cukrem lub cukrem z cynamonem.
