pytanie zadane 12 marca 2018 w Kuchnia przez użytkownika anonimowy

1 odpowiedź

odpowiedź 12 marca 2018 przez użytkownika

Zapewne nie wymienię tu wszystkich dodatków, jakie dodaje się do herbaty w różnych krańcach świata, ale postaram się napisać o tych najważniejszych. 

Herbata to napar sporządzony z liści i wody. Często do tych dwóch składników dodaje się również dodatki. Najbardziej popularny jest cukier, który pozwala na osłodzenie naparu. Zamiast niego używa się też miodu. Idealnie na zimowe dnie do herbaty przyda się też cytryna, która ma właściwości rozgrzewające, podobnie jak imbir. 

W Wielkiej Brytanii popularne jest dodawanie do herbaty mleka. U nas tak podawaną herbatę nazywa się bawarką i zalecana ona jest kobietom w ciąży i karmiącym, ale uzasadnienia medycznego w tym kierunku nie ma. Bawarka jest również dobra dla osób starszych, gdyż pomaga w walce z osteoporozą. Pijąc taka herbatę przyswajamy sobie wapń z mleka, a dzięki mleku łagodzimy podrażnienia żołądka powodowane przez teinę zawartą w herbacie. 

W Mongolii i Himalajach do herbaty dodaje się mleko jaka i czasem jeszcze do tego dodaje się solone masło. 

W Rosji do herbaty dodaje się różnego rodzaju konfitur i dżemów. 

W Chinach natomiast dodanie do herbaty cukru, uznawane jest za zniewagę tego cennego naparu. 

...